Wat is seksueel trauma en wat valt hieronder

Je bent slachtoffer geworden van seksueel geweld. Onder seksueel geweld verstaan we alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien.


Voorbeelden hiervan zijn:


  • Aanranding
  • verkrachting
  • Seksueel misbruik
  • Online seksueel geweld


De gevolgen van seksueel geweld kunnen verschillend zijn per persoon. Wat vooral veel voorkomt zijn:


  • Angsten
  • Fysieke klachten
  • Psychische klachten
  • Problemen op relationeel vlak
  • Problemen op seksueel vlak
  • Problemen met het geheugen
  • Problemen op spiritueel vlak


Je hebt een seksueel trauma wanneer de herinneringen aan het seksueel geweld nog steeds een grote invloed hebben op jouw dagelijks leven en/of je functioneren. Aangezien je nog in de overlevingsstand staat, staan al je zintuigen continue op scherp. Daardoor kan een zintuiglijke prikkel (met andere woorden: je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt iets) je regelmatig of constant triggeren.


Je ruikt bijvoorbeeld de geur van het parfum dat je dader destijds op had of je hoort een zware ademhaling, iemand raakt je plots aan of je ziet iemand die op je dader lijkt. Dit zijn allemaal voorbeelden van triggers. Zo’n trigger brengt jou dan als het ware weer terug naar een moment van het seksueel geweld. En daardoor kunnen de klachten of problemen die je hebt (weer) toenemen.


Wat je precies hebt meegemaakt
, is in feite niet het belangrijkste, het gaat er vooral  om welke impact het op jou heeft gehad en nog steeds heeft. Het verhaal van de ene persoon is niet erger dan het verhaal van een ander persoon of dan het verhaal van jou. Iedereen reageert namelijk anders op een situatie en daar waar twee mensen hetzelfde meemaken kan er bij de één wel een trauma ontstaan en bij de ander niet.


De ervaring zal iedereen wel levenslang met zich meedragen. Dit betekent echter niet dat je niet kunt helen van seksueel trauma. Je bent immers niet het trauma, maar jij hebt iets traumatisch meegemaakt. 


Helen van seksueel trauma
betekent dan ook niet dat de gebeurtenis zal verdwijnen, het betekent dat het je dagelijks leven niet meer negatief beïnvloed. Dat je van overleven naar leven kunt gaan.

Behandeling op maat

Tijdens een eerste gesprek wordt er gekeken naar wat jij nodig hebt. Dit is onder andere afhankelijk van je klachten, van waar je tegenaan loopt en waar je je bevindt in het helingsproces. 

Op basis van alle informatie die je deelt in dat gesprek wordt gekeken welke hulp het beste bij jou zou passen en stellen we een adviestraject samen.


Soms heb je zelf al een idee wat jou zou kunnen helpen of misschien heb je wel al een voorkeur voor een behandelmethode of een behandelaar. Het is heel belangrijk dat zowel de hulp als de persoon bij jou passen. Dat zorgt er namelijk voor dat de kans op een succesvol traject groter is.


Is het adviestraject klaar, dan wordt dat per mail naar je toegestuurd. Als je het eens bent met dat voorstel, dan onderteken je de E.T.S.T. overeenkomst en daarna zal het traject zo spoedig mogelijk van start gaan.


Het adviestraject is niet statisch, dat wil zeggen dat het met jou mee beweegt. Mocht blijken dat er gedurende het traject toch iets anders nodig is of als jij er zelf iets aan wil veranderen, dan kan dat, in samenspraak, ook gebeuren.


Wanneer je in een traject naar een aantal verschillende professionals gaat om je doel te bereiken is het handig dat zij al op de hoogte zijn van jouw verhaal. Je hoeft dan in principe niet telkens weer je hele verhaal te doen. Dit doen wij middels een elektronisch cliënten dossier waar ieder teamlid haar eigen inlog voor heeft. In de trajectovereenkomst kun je aangeven of je hiermee akkoord gaat. Niemand van het team mag zomaar in jouw dossier kijken, dit gaat gaat altijd met jouw toestemming en alleen wanneer dit nodig is voor het traject.


Het team bestaat uit reguliere en complementaire professionals, waardoor de behandeling/begeleiding bij de een wel wordt vergoed door de zorgverzekeraar en de ander niet of voor een deel. Dit vind je op de website van betreffende professional en kun je nakijken/navragen bij jouw zorgverzekeraar. Heb je een minimuminkomen of lager en kun je dit niet betalen? Dan kun je via de mail een aanvraag doen bij onze stichting voor financiële ondersteuning (dit kan zodra de stichting voldoende geld heeft binnengehaald via donateurs en schenkingen, mail ons gerust).


Het adviesgesprek vraag je aan door telefonisch contact met ons op te nemen of een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Aanvraag adviesgesprek.


Je wordt dan door Melissa van der Meer of Petra Arts van Embden hiervoor uitgenodigd.

Contact opnemen

Workshops

Vanuit onze stichting organiseren we diverse workshops en bijeenkomsten voor lotgenoten, partners, familieleden/naasten en voor professionals. 

Praktische informatie en data met betrekking tot deze activiteiten vind je in de agenda



Lotgenoten:


Voor lotgenoten organiseren we een reeks van workshops. Tijdens zo’n workshop besteden we aandacht aan en geven informatie over een levensgebied waar problemen kunnen ontstaan vanuit het seksueel trauma. Iedere workshop zal een ander thema behandelen en zal geleid worden door een professional die kennis en/of ervaring heeft met betrekking tot dat thema.


De thema’s die voorbij komen bevinden zich onder andere in de levensgebieden lichamelijk, psychisch, sociaal, intieme relaties, zwangerschap/opvoeding en zingeving. Zo kunnen de professionals die een workshop leiden bijvoorbeeld een lichaamsgericht therapeut, een verloskundige, een osteopaat of een ervaringsdeskundige zijn.


In de meeste gevallen zullen er steeds twee workshopleiders aanwezig zijn.

De eerste workshop in de reeks bestaat onder andere uit een kennismaking en een ervaringsverhaal, gedeeld door de workshopleider. De reeks kan zowel in zijn geheel als in losse workshops gevolgd worden.   



Partners:


Voor de partners van mensen met een seksueel trauma organiseren we bijeenkomsten omdat het ook op hen een enorme impact kan hebben. 

De gevolgen van seksueel geweld zijn niet alleen groot voor de slachtoffers, maar ook voor hun directe omgeving. Partners voelen zich vaak machteloos en eenzaam. Ze willen graag helpen, maar weten niet hoe. Het is natuurlijk ook lastig om goed te begrijpen wat er in je partner omgaat, vooral omdat ze dat zelf ook niet weten.


Tijdens de bijeenkomst geven we algemene informatie over wat seksueel trauma is en hoe dit doorwerkt in het dagelijkse leven. We kijken ook naar waar de meeste partners tegenaan lopen en wat je anders zou kunnen doen, zowel naar jezelf als naar je partner toe. We willen vooral ook graag jouw verhaal horen en je steunen, zodat ook jij je herkent en erkent voelt.



Familie en naasten:


Voor familieleden en naasten van iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt organiseren we aparte bijeenkomsten. 


Je merkt hoe de gevolgen van het seksueel geweld dat degene die je liefhebt is overkomen, ook invloed heeft op jouw dagelijkse leven. Tegelijkertijd vraag je jezelf af je af hoe je jouw geliefde zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Dat gaat natuurlijk altijd beter als je weet wat seksueel trauma precies is en hoe dit doorwerkt in het dagelijks leven.


Wij informeren je tijdens deze bijeenkomst over wat seksueel trauma is, de gevolgen daarvan en welke impact dit kan hebben op de directe omgeving van de persoon die dit overkomen is.

Je zult herkenning en erkenning vinden en merken dat je er niet alleen voor staat.

We luisteren naar jouw verhaal en beantwoorden graag al je vragen. 




Professionals:


Professionals hebben vaak specifieke vragen als ze te maken krijgen met een klant met een verleden met seksueel geweld. 

Speciaal voor hen bieden we een workshop aan waarin we informeren en vragen beantwoorden als “Wat kan ik als zorgprofessional betekenen voor mijn cliënt”, of “Wat kan ik beter wel en wat juist beter niet doen”. Ook gaan we in op andere specifieke vragen die er rondom seksueel geweld, seksueel trauma en de gevolgen daarvan zijn.


Zo’n workshop kunnen we ook organiseren voor een groep medewerkers binnen een organisatie.

Interesse? Stuur ons een e-mail met als onderwerp ‘Aanvraag workshop professionals’.


Informatie bijeenkomst

Informatiebijeenkomst


Wil je weten wie we zijn, wat we doen en waarom we dit doen? Of heb je het gevoel dat ons expertise team prima past bij jouw doelgroep? Vraag ons dan voor een gratis informatie bijeenkomst. In een uur tijd geven we dan alle relevante informatie over onze stichting.


Dit doen we bijvoorbeeld binnen instellingen, bibliotheken en kerkgemeenschappen maar ook voor organisaties, verenigingen en stichtingen die hun ruimte voor ons beschikbaar stellen.

 

Als er een evenement georganiseerd wordt dat goed bij het doel van E.T.S.T. past, komen wij daar uiteraard ook graag langs om over onze stichting te vertellen. 


Ben je geïnteresseerd en wil je ons voor een uurtje uitnodigen? Mail ons dan op
info@etst.nl met het onderwerp 'Informatiebijeenkomst aanvragen’


Vragen

Veel gestelde vragen


Hallo! Hebt u vragen over ons bedrijf? Hieronder vindt u de antwoorden. 

  • Wat zijn jullie openingstijden?

    Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot en met 18:00 uur


    Telefoonnummer: 085 - 1053044 (lokaal tarief)

    E-mail: info@etst.nl

  • Worden alle behandelingen vergoed?

    Afhankelijk van de vergoeding door de zorgverzekeraar wordt een behandeling wel, niet of deels vergoed. Informeer hiervoor bij de betreffende specialist

  • Kan een behandeling ook online worden gegeven?

    Wanneer je niet in de gelegenheid bent om naar een locatie te komen of om wat voor reden dan ook kan er een online sessie worden gepland. Dit is echter wel afhankelijk van de soort behandeling

  • Wat doen jullie nog meer?

    Buiten het verlenen van hulp bij seksueel trauma zijn er ook regelmatig bijeenkomsten voor diverse groepen, komen er sprekers, geven wij informatie op scholen en bij religieuze instellingen. Wij starten regelmatig nieuwe projecten op.


    Wilt u meer informatie hierover neem dan contact met ons op

  • Ik vindt dat jullie heel goed werk doen. Kan ik een donatie doen?

    Jazeker! 

    We gebruiken de donaties om mensen te helpen die niet of niet voldoende verzekerd zijn, zodat zij toch geholpen kunnen worden. 


    Klik hiervoor rechtsboven op de "Ik wil doneren" knop of klik hier.

    Wij zijn heel erg blij met iedere donatie! 


Share by: